„Nem merek ellentmondani a (leendő) volt feleségemnek, mert félek, hogy elveszítem a gyereke(i)met!” Az alábbi mondat tipikusan egyike azoknak, ami a legtöbb férfi száját elhagyja, amikor a válás körüli felmerülő vitás helyzetekben megadóan hátrább lépnek egyet. Vajon jogos ez a félelem?

Írta: Benedek Róza

Már régen elmúlt a szerelem, a közös élet napi súrlódások sorozatából áll csak, a boldogtalanság már bebetonozott állapot, a jobbításra való törekvések fel sem merülnek, a házasság egyértelműen véget ért, még ha papíron tart is még. A férfiakat a válás kezdeményezésében mégis sokszor megbénítja a gondolat, hogy ha új életet szeretnének kezdeni, akkor azzal automatikusan elveszítik a gyerekeiket. Ugyanez a helyzet felmerül akkor is, ha a válás folyamata már elindult és a kiélezett, vitás szituációkban a nő végső aduja az: Ha nem így és így lesz, akkor felejtsd el a gyerekeidet! A munkájukban és az élet más területein amúgy határozott és irányító típusú férfiak is sokszor visszahőkölnek ilyenkor, mert nincs az a lakás, autó, használati tárgy, pénz, amiért ezt megkockáztatnák.

%

elhelyezés az anyánál

Nagyon lassan oldódó, régről hozott beidegződés a többségnél, hogy a gyerek az anyáé. Egy elmérgesedett szituációban a nők és a fenyegetésekkel megfélemlített férfiak tévhite, hogy az utód az egyik szülő, az anya tulajdona, akit kénye-kedve, jóindulata függvényében, ha az apa jól viselkedik, a válás után nagyvonalúan időről-időre „kölcsönad” neki pár órára, napra. Tény, hogy az esetek több mint 80%-ában az anyánál helyezik el a gyereket (legtöbbször a szülők akarata is ez), de ez nem jelenti, nem jelentheti azt, hogy az apa kapcsolata ezt követően megszűnik vele. Egyre gyakoribb kívánság a gyermek mindkét szülőnél való elhelyezése, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy hetet az anyánál, egy hetet pedig az apánál tölt a gyermek, amennyiben ez az apa részéről is kivitelezhetőnek látszik, illetve igényt tart erre a megoldásra.
Az első és legfontosabb dolog apaként a válási folyamat kezdetekor, hogy higgadt fejjel, a jelenlegi és a közeljövőben várható életkörülményeink ismeretében, valamint a gyermek személyiségét, igényeit figyelembe véve, eldöntsük, hogy mi az, amit szeretnénk elérni, függetlenül attól, hogy a válás körüli indulatok milyen irányba befolyásolnának minket a leeendő exfeleségünk, illetve akár saját magunk irányából. Sok férfi ilyenkor arra a következtetésre jut, hogy a gyermek számára ideálisabb, ha életvitelszerűen az anyával marad, viszont fontos tudni, hogy ez nem jelent lemondást a gyerekről, vagy a vele való kapcsolattartásról és a jog is támogatja mindebben az apákat.
A szülők konfliktusai, harcai a gyerek számára sokszor nagyobb traumát jelentenek, mint maga a válás ténye, sok férfit ez az, ami visszahúz attól, hogy a saját érdekeit, igényeit is érvényre próbálja juttatni egy válás során, így sokszor inkább mindenbe belegyeznek, attól tartva, hogy a gyerek fog sérülni, ha megpróbálnak ellentmondani a feleségnek. Valóban fontos, hogy a gyerek a feszültségekből a lehető legkevesebbet érezzen, lásson, ezért feltétlenül arra kell törekedni, hogy ő kimaradjon ezekből. Azonban soha nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a gyerek elsőszámú érdeke az, hogy az apa a válás után is megfelelő mértékben legyen jelen az életében, hogy ő is hatással lehessen rá, mintát kapjon tőle és minőségi időt tölthessenek együtt. Ez az a cél, amiért a lehető legbékésebb úton, de küzdeni kell az első pillanattól fogva.
A szülők konfliktusai, harcai a gyerek számára sokszor nagyobb traumát jelentenek, mint maga a válás ténye
<h3>Véleménye van? Mondja el!</h3>

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?