Feleségem válni akar. Indokai: Nem dícsérem eleget, gyakran látogatom édesanyám, sokat dolgozok. Én szeretem a feleségem, nem akarok elválni. Hajlandó lennék kompromisszumokra, de őt nem érdekli. Mit tehetek ebben a helyzetben?

Válasz:

Kérdésének a jogi részével kapcsolatban tudunk válaszolni. A házasságot a bíróság akkor bontja fel, ha teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott. Az, hogy ez a helyzet fennáll-e,vita esetén bizonyítás kérdése, de a gyakorlatban, ha az egyik fél kitart a „válási szándéka” mellett, akkor a bíróság előbb-utóbb felbontja a házasságot.

Természetesen a bontóper („válóper”) előtt, illetve alatt akár párkapcsolati tanácsadás, akár mediátor segítségével megpróbálhatják mind a házasság megmentését, mind az egyéb viták rendezését, de ehhez mindkét házastárs ilyen irányú törekvése, szándéka szükséges.

Természetesen az online kérdésre adott véleményezés az ügy lényeges körülményei ismerete hiányában nem alkalmas másra, mint egy-egy szempont felvetésére, ezért erősen javasoljuk, hogy jelen választ is csak gondolatébresztőnek tekintse, s bármely konkrét lépésre konkrét jogi-szakmai (pl. ügyvédi) támogatás mellett határozza el magát.

Válaszadó:

A választ dr. Tiba Zsolt válóperes ügyvéd adta.

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?