Tányér- és ajtócsapkodás, egetverő indulatok, forró kibékülések. A hevesebb természetű párok első éveiben a meghitt pillanatok mellett az alábbi forgatókönyv is igen gyakran teret kap, ha vitás kérdés adódik. Ahogy telnek az évek, a heves csatározások helyét átveszi a fojtogató csend, más néven: a közöny.

Írta: Benedek Róza

A veszekedés időleges – a közöny állandó. A közöny lassan, de biztosan fészkeli magát a kapcsolatba.

Megint összevesztünk, halálosan idegesítő volt, ordítottunk… – sokszor, mire odáig jutna az ember, hogy elmesélje valakinek a legújabb balhét otthon, már le is zajlott a kibékülés. Ez az alapvető különbség a veszekedések és a közöny közt. Az egyik időleges, a másik viszont állandó. Az egyik képes egy pillanat alatt kirobbanni, a másiknak évek kellenek, hogy kialakuljon, lassan, de biztosan fészkeli magát a kapcsolatba.

Az emelt hangú vitáknak akkor van értelme, ha kimondjuk, hogy mi az, ami bánt, ezáltal megkönnyebbülünk és lehetőség adódik valamiféle megoldásra, ami ideális esetben mindkét félnek megfelel. A közömbösség állapotában már nem látjuk értelmét annak, hogy a másik elé tárjuk a problémáinkat, a bennünket foglalkoztató kérdéseket, mert úgy érezzük, nem változna semmi, sőt még valamiféle leszólásra, gúnyos megjegyzésekre is számíthatunk ezekkel kapcsolatban, de változásra semmiképpen nem.

A férfi hallgatásba burkolódzik és pillantása véletlenül sem az új, csinos ruhát, szép frizurát vagy sminket pásztázza, hanem a legújabb tévéműsort. A fáradságosan elkészített vacsora után nincs forró csók, csak hümmögés: „jó volt” és visszazuhanás a kanapéra „kikapcsolódni”. Társaságban ugyanez a férfi felélénkül, és csillogó szemmel hallgatja a haverját, ahogy álmai autójáról vagy vállalkozásáról mesél, hazaérve jön ismét a tévé vagy a laptop. A nő a barátnőkkel a bárban élénken elemzi a legújabb kollega formás hátsóját, blúza alól kivillan a ritkán viselt csipkés melltartó, fodrászhoz is elment a héten, hátha észreveszik a lányok. Otthonra jó a régi póló is, úgysem látja senki, a barátnők férjei pláne nem, sajnos, mert ők mind jóképűek, jól keresnek, szép autójuk van, segítenek a házimunkákban, ügyesen szerelnek, ellentétben a saját férjjel.

Ha elcsendesednek az érzelmek, és a régi főszereplő már csak statisztaszerephez jut a fantáziákban, válaszúthoz érkezünk: megjavítani, folytatni így, ahogy van, vagy új életet kezdeni?

A kezdetekkor iszonyúan erős vágyat érzünk a másikra. Találkozni vele, minél többet hallani a hangját, a történeteit, érezni az érintését, a társaságában lenni, összeköltözni, programokat csinálni, csak kettesben lenni, összeházasodni, gyereket vállalni vele… Aztán egyszer csak elcsendesednek az érzelmek, és ha ekkor nem figyelünk, a vágyak egyszer csak már csak külső dolgokra, emberekre irányulnak majd, a régi főszereplő pedig már csak statisztaszerephez jut a fantáziákban. Ezen a ponton érkezünk válaszúthoz: megjavítani, folytatni így, ahogy van, vagy új életet kezdeni?

<h3>Véleménye van? Mondja el!</h3>

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?