Hogyan biztosíthatja egy férfi, hogy a válás ne jelentse a kapcsolata végét a gyermekeivel, hanem egy új kezdetet egy kiegyensúlyozott és boldog jövőért…

A válás utáni közös gyereknevelés Magyarországon továbbra is ritkaság. A statisztikák szerint a szülők csak nagyon ritkán tudnak megegyezni a gyerek érdekében, és az apák gyakran elveszítik napi kapcsolatukat gyermekükkel. Galambos Balázs, a SzépenVáljel Válásközpont alapítója szerint

„a válások mindössze 2,5 százaléka végződött váltott gondoskodásban a fővárosban és Pest megyében tavaly.”

Nemzetközi összehasonlításban is látható, hogy Magyarországon a gyerekek szüleikkel való kapcsolatának megőrzése a válás után elmarad más európai országoktól. Például Svédországban és Szlovéniában a gyerekek több mint fele legalább tíz napot tölt mindkét szülővel.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, bár az apák egyre nagyobb részt vállalnak a gyereknevelésből, a bíróságok döntései gyakran az anyákat részesítik előnyben. A magyar bíróságokon az esetek több mint 80%-ában az anyáknak adják meg a gyerekek felügyeleti jogát.

Az apák helyzetét súlyosbítja az is, hogy az érintett szülők közötti kommunikációs nehézségek akadályozzák a közös nevelést. Polányi Viktória szakpszichológus szerint

a válás utáni kapcsolattartás sikere nagyban függ a szülők közötti kommunikációtól és együttműködéstől.

A gyerekek szempontjából pedig a válás utáni közös nevelés fontos lehet. A Demographic Research nemzetközi szaklap által idézett kutatások szerint a gyerekek többségének jót tesz, ha mindkét szülővel kapcsolatban maradnak. A kutatások harminchét esetben pozitív hatást állapítottak meg, míg csak kettőben találtak kedvezőtlen eredményeket.

Ezért fontos lenne, hogy a magyar törvényhozás és a bíróságok nagyobb hangsúlyt fektessenek a közös nevelés lehetőségére és támogassák az apák szerepét a gyereknevelésben. A válás utáni gyermekelhelyezés jelenlegi gyakorlata nem csak az apák, hanem a gyermekek számára is jelentős veszteséget jelenthet.

A válás utáni új élet tervezése: Mit tehet egy férfi?

Ha elkerülhető a válás, minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében. Azonban, ha elkerülhetetlen, fontos felkészülni rá úgy, hogy minimalizáljuk a gyerekek fejlődésére gyakorolt károkat és megvédjük azokat az értékeket, amik számunkra fontosak.

  1. A válásra való felkészülés során a jó tervezés elengedhetetlen. Egy megbízható ügyvéd felkérése kulcsfontosságú, hiszen ő az, aki segít átlátni a jogi lehetőségeket és buktatókat. Az ügyvéd kiválasztásakor figyelembe kell venni az egyéni igényeket és az esetleges érdekkonfliktusokat.
  2. A gyermekelhelyezéssel, kapcsolattartással és anyagi támogatással kapcsolatos kérdések gyors és hatékony rendezése szintén lényeges. A gyerekek jólétének megőrzése érdekében fontos, hogy a változások ellenére is figyelemmel kísérjük őket, és szükség esetén szakember segítségét vegyük igénybe.
  3. Továbbá, érdemes előre gondolkodni a vagyoni kérdésekben is. Fontos tisztázni a közös és személyes vagyontárgyak tulajdonjogát, valamint a válás utáni pénzügyi helyzetet és jövedelemforrásokat.
  4. A válás folyamatában az „ideiglenes” költözések és a jövőbeli lakhely meghatározása szintén kulcsfontosságú. Mielőtt bármilyen döntést hoznánk, konzultáljunk ügyvédünkkel, hogy a döntéseink ne járjanak váratlan jogi következményekkel.

Összességében, a válás egy komplex és kihívásokkal teli folyamat, amelyet megfelelő tervezéssel és szakértői segítséggel lehet a legjobban kezelni. A cél az, hogy a válás minél kevésbé legyen traumatikus élmény mind a szülők, mind a gyerekek számára, és hogy az érintettek a válás után is teljes értékű életet élhessenek.