Az, hogy egy házasság több évtizede tart már, nem garancia arra, hogy életünk végéig tart,sőt… A válások aránya az ötvenes korosztály tagjainál is igen magas, jelezve azt, hogy az együtt töltött évek száma nem jelent garanciát semmire. De min bicsaklik meg egy hosszú ideje tartó házasság?

Írta: Benedek Róza

A mai ötvenesek többsége fiatalon házasodott és vállalt gyereket, hiszen korábban jellemzően a 20-as évek elején, közepén alapítottak családot a fiatalok a gimnáziumi vagy főiskolai szerelmükkel. Vannak, akik ösztönösen, még félig gyerekfejjel is megérzik, hogy kivel élhetik majd le az életüket, de nem mindenki ilyen szerencsés. A személyiség egy életen át változik, fejlődik, de a húszas években talán a legtöbbet, így a mai ötvenes korosztály egy része úgy választott párt magának fiatalon, hogy még önmagát sem ismerte igazán, nemhogy azt, akivel végül az oltár elé állt, az ellenétek viszont sokszor csak hosszú idő után ütköznek ki.

A mai ötvenes korosztály egy része úgy választott párt magának fiatalon, hogy még önmagát sem ismerte igazán, nemhogy azt, akivel végül az oltár elé állt.

A hétköznapok sodrása a fiatalon kötött házasságok esetében a legerősebb, a tanulmányok befejezése, leválás a szülőkről, az első közös otthon kialakítása, a gyerek(ek) érkezése, a családdal kapcsolatos események menedzselése, a karrierépítés, az egzisztencia kialakítása, a nagyobb lakás, a ház vásárlása, mind olyan feladatok, amelyekben nagyon könnyen elveszik az ember és a párkapcsolat is. A házasság ilyenkor, ha nincs kellő figyelem ráfordítva, egy olyan szövetség alakul, ami a feladatok és célok megvalósítását szolgálja elsősorban és ez örökké tartó körforgásnak tűnik. Aztán egyszer csak elmaradoznak a súlyosabb teendők, már megvannak a vágyott anyagi javak, a gyerekek már nem igényelnek napi szintű törődést, mert a saját életüket élik, a karrier már elérte a csúcspontját és ott áll két ember, akik teljes figyelmükkel egymás fordulhatnának ismét.

Sokan ilyenkor gondolják át hosszú évtizedek után újra, hogy kik is ők valójában, kikké váltak az elmúlt évtizedek alatt és még aktív éveikben milyen vágyaikat szeretnének megvalósítani.

Az egzisztenciális növekedés és a gyereknevelés körül forgó intenzív évek utáni időszakot azonban gyakori, hogy egy pár nem egyformán képzeli el. Van, aki annyira belefárad a rengeteg teendővel teli húszas, harmincas, negyvenes évekbe, hogy egyszerűen csak otthon töltené a szabadidejét, szeretne lelassítani és magával foglalkozni vagy éppen már csak a nagyszülői szerepre vár. Mások ekkor kezdenek el ismét intenzívebb (párkapcsolati) élményekre vágyni, kiélvezve azt, hogy több idő jutna végre kettesben szórakozni, utazgatni, új hobbikba belevágni, szenvedélyt vinni újra a házasságba, visszatérni a társasági életbe. Sok esetben ekkor döbben rá a házaspár egyik tagja, hogy a társa nem ugyanúgy képzeli el az előttük álló éveket, ahogy ő, és hiába jutna idő, energia a hosszú ideig nélkülözött tevékenységekre, a szándék az egyik fél részéről hiányzik. Sokan ilyenkor gondolják át hosszú évtizedek után újra, hogy kik is ők valójában, kikké váltak az elmúlt évtizedek alatt és még aktív éveikben milyen vágyaikat szeretnének megvalósítani.

Ha ebben az időszakban nem sikerül összhangba hoznia a házasfelek igényeit, ha egyikük úgy érzi, hogy másra vágyik, mint amit a párja mellett megélhet, akkor egyre nehezebb, később pedig lehetetlenné válik elhallgattatni a hangot a fejünkben, ami azt mondja: most még nem késő változtatni…!

<h3>Véleménye van? Mondja el!</h3>

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?