Külföldön élek, feleségemmel válás előtt állunk, egy közös fiúgyermekünk van. Milyen eséllyel maradhatna velem gyermekem, ha feleségemnek nincs havi jövedelme, csak az én általam utalt összeggel rendelkezik? Szüleimtől örököltem egy ingatlant, de mivel 22 éve külföldön élek, ezért soha nem laktunk benne feleségemmel közösen. Megilleti-e ebből valami a feleségemet?

Válasz:

Elég kevés az információ a megfelelő válaszhoz. Nem derül ki az e-mailjéből, hogy külföldön élnek-e mindannyian, illetve hogy ez a válást követően is így marad-e, ahogyan az sem, hogy a válást melyik ország bírósága fogja intézni. Ha ez külföldön történik, akkor az adott ország joga vonatkozik majd a gyermekelhelyezési kérdésekre is. Ha Magyarországon válnak, akkor általánosságban azt lehet mondani, hogy a magyar jogrendszerben minél kisebb gyerekről van szó, annál valószínűtlenebb, hogy nem az édesanyjánál helyezik el. Nem írta, hogy hány éves a fiuk, de ha 6 év körül van, akkor ez a helyzet. Önmagában az, hogy jelenleg nincsen a feleségének munkahelye, még nem jelenti azt, hogy ilyenkor automatikusan Önnél helyezik el a gyermeket. Hogy milyenek az esélyek, azt ennél pontosabban csak az ügy részletes ismeretében lehet felmérni. (pontos dátumok, felek körülményei, felek kapcsolata a gyerekkel, felek lehetőségei, ki hol, mit és hogyan stb.)

A második kérdésére a válasz: Ha Ön örökölte az ingatlant, akkor az az Ön különvagyonához tartozik, ezért erre vonatkozóan a feleségének nem lehet igénye.

Válaszadó:

A választ dr. Vágvölgyi Ágnes válóperes ügyvéd adta.

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?