Magyar állampolgár vagyok, születésem óta magyar bejelentett lakcímmel, de 2014 óta van német is.
2017-ben Ukrajnában házasodtam, ukrán feleségem van. 2017 novemberében ő az előző házasságából származó két gyerekkel hozzám költözött Németországba. 2019 óta külön élünk. A házasság hazai anyakönyveztetése nemrég jött meg. Amennyiben lehetséges szeretnék Magyarországon válni. A feleségem nem akar elválni. Lehetséges a válást Magyarországon intézni?

 

Válasz:

Házassági perek esetén akkor rendelkezik magyar bíróság joghatósággal, ha a) az alperes házastárs szokásos tartózkodási helye belföldön van, b) a házastársak utolsó közös szokásos tartózkodási helye belföldön van, feltéve, hogy az egyik házastárs szokásos tartózkodási helye a kereset indításkor továbbra is belföldön van, c) mindkét házastárs magyar állampolgár.
A házasságot a bíróság akkor is felbontja, ha az egyik fél nem akar elválni, csak ebben az esetben a folyamat hosszabb ideig tart.

Válaszadó:

A választ dr. Gulyás-Németh Noémi szakjogász adta.

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?