Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond, ezzel az elterjedt mondással nem mindenki ért egyet, de az tény, hogy a szülők válása szinte minden esetben a kamaszkorban járó gyereket viseli meg a leginkább. Hogyan könnyíthetjük meg a helyzetüket?

Írta: Benedek Róza

Hiába szenved valaki a házasságában, sokszor azzal tartja vissza magát a válástól, hogy kisgyereke van…

… és bár biztos abban, hogy nem a jelenlegi partnerével fog megöregedni, várni akar a szakítással, míg a gyereke nagyobb lesz. Ez az elgondolás azért hibás, mert bár a pici gyerekek számára is törést jelent a szülők válása, ők többnyire könnyebben alkalmazkodnak a körülményekhez és mire a rendkívül érzékeny kamaszkorba érnek, már rég hozzászoktak a helyzethez, hogy a szüleik külön élve nevelik őket.

A tinédzserkor a legharmonikusabb családban is konfliktusokkal terhelt, nagy átalakulásokat hozó időszak, ami igencsak próbára teszi a szülők türelmét és kiemelten tudatos hozzáállást kíván tőlük. A gyerekek ilyenkor sokkal érzékenyebbé válnak, viselkedésük szélsőséges lehet, egyszer még a gyermeki lét másszor pedig a felnőttek világa felé húznak, kommunikációjuk azonban legtöbbször még nem elég fejlett ahhoz, hogy világosan a környezetük értésére adják azokat az érzéseket, gondolatokat, amelyek bennük lakoznak. Éppen elég változás zajlik le ilyenkor a saját világukban, ahhoz, hogy a külső változásokat már ne tudják megfelelően kezelni.

A kamaszok látszólag már a családon kívül élik az életüket, lekötik őket a barátok, szerelmek, programok, azonban mindemellett szükségük van egy biztonságot nyújtó háttérre, ahonnan felfedezhetik a világot. Érzékelik a konfliktusokat, sokkal nehezebb leplezni előttük a problémákat, mint a még naivabb kisgyermekek előtt. A férfi-nő kapcsolatok is ebben a korban kerülnek a fókuszba, így értelemszerűen a hozzájuk legközelebb álló ilyen viszonyt, az apjuk és az anyjuk viszonyát figyelik, vonják le belőle a (néha téves) következtetéseket, ezért …

…minden előttük elhangzó mondatnak és a tetteknek is súlya van.

A családban, ahol kamaszkorú gyerek is van, nagyon fontos, hogy ha válásra kerül a sor, a szülők higgadtan, felnőttként elmagyarázzák a gyereknek nagy vonalakban, hogy miért jutottak erre a döntésre, de kizárólag azt a részét, amiről úgy gondolják, hogy valóban rá tartozik. Ilyen helyzetben a tinédzser életében valószínűleg megnő a barátok szerepe, akiknek kiöntheti a szívét, ezért amellett, hogy felajánljuk, hogy bármikor fordulhat hozzánk, a jó az, ha engedjük, hogy elegendő időt töltsön azokkal, akik a családon kívül segíthetnek nekik feldolgozni az eseményeket.

Törekedjünk arra, hogy a gyerek élete ne vegyen egy ideig további gyökeres fordulatokat, így ha megoldható ne szakítsuk ki a régi közegéből, pl. másik városba költözéssel. Egy iskolaváltás, a barátok elvesztése már nagyon megterhelő lehet számukra, ha a válással egyidejűleg történik. A barátok megtartása mellett fontos, hogy a szülők is szülők maradjanak. A (valószínűleg) külön költöző apa, de az anya is, mert a magukra maradó nők sokszor hajlamosak az eltűnt társat a gyerekeikkel pótolni, neki panaszkodni, a kisebb testvéreket rábízni, a támasz szerepét rájuk osztani, így a sok információval, felelősséggel túl sok terhet raknak az amúgy is összezavarodott kamaszra. Érdemes a szülőknek minden indulatból, elkeseredettségből vezérelt mondat, tett előtt végiggondolni, hogy a gyerek ebben a korban már többnyire a mintából tanul, nem a szavakból…

<h3>Véleménye van? Mondja el!</h3>

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?