Egy kapcsolat lezárásának súlyát az a lépés adja meg, amikor a felek elkezdik külön otthonban élni a mindennapjaikat. A külvilág és önmaguk számára is legtöbbször a költözéskor válik végleg nyilvánvalóvá, hogy a közös élet véget ért, és a válási folyamat egyik leghangsúlyosabb pontja is az egykori családi fészek sorsáról történő megállapodás.

Írta: Benedek Róza

Ritka az a szerencsés helyzet, amikor a házaspár mindkét fele pont egy időben, higgadt fejjel arra a következtetésre jut,…
…hogy ezt a kapcsolatot már nem érdemes tovább fenntartani, és a békés, átgondolt elválás útjára közösen, egymás érdekeit végig szem előtt tartva kívánnak lépni. Ilyenkor a megegyezés – legyen szó a gyerekek körüli kérdésekről, vagy a vagyonról – általában viszonylag problémamentes. A kevésbé előnyös helyzetű többség sértett, dühös, bosszút forral, menekülni vágyik, torkig van a leendő ex-szel, egyszóval felfokozott érzésekkel vág bele a házasság felbontásának előkészületeibe.
A közös vagyon tetemes részét a legtöbb családban az ingatlan adja, a pár közös otthona, ami mire a válás gondolata megfogalmazódik valamelyik félben már sokszor nem más, mint egy csatatér, ahol egyre nehezebb megmaradni és főleg olyan légkört találni, ahova az ember szívesen megy haza. Hevesebb vérmérsékletű férfiak és nők még fékevesztett kiabálásba torkolló, jelentéktelen apropójú veszekedések csúcspontján is képesek bevetni az „Elköltözöm!” kártyát, és nyomatékot adva szavaiknak, sporttáskával a hónuk alatt azonnal ki is csörtetnek akár a lakásból. Azonban kétnapi holmival az utcán ácsorogva azon gondolkozva, hogy most merre tovább, a legtöbben rájönnek, hogy ez nem is olyan egyszerű és a miután lehiggadtak, visszatérnek korábbi életükbe. Egy ennél komolyabb helyzetben, amilyen egy alapos indokok miatt elhatározott válás, a meggondolatlan kapkodás nemhogy nem célravezető, de a jövőre nézve önmagának is árthat vele az illető.
A férfiak különösen veszélyeztettek ezzel kapcsolatban, hiszen a mai napig bevett gyakorlat, hogy válás esetén a férjnek „kell” elköltöznie otthonról, még olyan esetekben is, amikor a feleség szeretne elválni és új életet kezdeni, attól függetlenül, hogy a férfi milyen mértékben járult hozzá az adott ingatlan megvásárlásához, felújításához, berendezéséhez. Hacsak nincs valami ok, ami miatt képtelenség egy fedél alatt maradni, a válást fontolgató fél jól teszi, ha még mielőtt bármerre is mozdulna, konzultál egy ügyvéddel arról, hogy milyen lehetőségei, kilátásai vannak a közös otthonnal kapcsolatban a későbbiekre nézve, és hogy tud a lehető legjobban eljárni. Fontos tisztázni, hogy milyen vagyonból, mikorról származik az ingatlan, a válás során értékesítik-e a felek, ha van rajta hitel, akkor azt ki, milyen arányban fizeti majd, ha az egyik fél kifizeti a másiknak a részét, akkor mire számíthat és még számos más kérdést.
A férfiak különösen veszélyeztettek ezzel kapcsolatban, hiszen a mai napig bevett gyakorlat, hogy válás esetén a férjnek „kell” elköltöznie otthonról, még olyan esetekben is, amikor a feleség szeretne elválni és új életet kezdeni…
Az életkörülmények függvényében számtalan lehetőség áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet rendezni a különélés feltételeit rövid- és hosszútávon, ezért érdemes a felfokozott érzelmeket lehűtve, megtervezetten belevágni a folyamatba.
<h3>Véleménye van? Mondja el!</h3>

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?