A házasság hiába kétszereplős intézmény, ha a pár a gyerek/ek születésével családdá válik, akkor a kapcsolat már nem csak kettőjükről szól. A válás pedig végképp’ nem. Kellő odafigyeléssel, tudatos magatartással segíthetünk a gyerekeknek a nehéz időszak megélésében, sőt, még pozitív változásokra is számíthatunk a kapcsolatunkban!

Írta: Benedek Róza

A válásháború ártatlan áldozata a gyerek, miközben Önből bármit ki lehet majd zsarolni vele – de van esélye, hogy megóvja őt és önmagát a válás sötét oldalától.

Amikor egy házasság mélypontra jut és megérett az elhatározás a különválásra (legalább az egyik félben) sokan már szívesebben koncentrálnak az új életre, ha pedig elszabadulnak a konfliktusok, még esélyesebb, hogy egy percig sem bírnak egy levegőt szívni az egykori partnerrel. Ez a közös ügyek gyors lezárását követően meg is valósítható, kivéve, ha közös gyerek is van a képben, főleg ha még kicsi gyermekről is van szó. Nincs mese, jobb minél előbb elfogadni, hogy még hosszú évekig jelen lesz az életünkben a volt házastárs, akár tetszik, akár nem, mert a szülőség így vagy úgy, de összeköt. Ez nem feltétlenül jelent közös programokat, ünnepeket, de kommunikálni kötelező lesz, nincs menekvés.

Bármilyen magasra is csapnak az indulatok, vannak olyan íratlan szabályok, amelyeknek a betartása kötelező! Nem a volt házastársért, hiszen ő – lehet, hogy úgy gondoljuk – bármit megérdemel, de a gyerekünk nem. Először is, minimalizálni kell a gyerek előtt lezajló konfliktusokat. Nincs kiabálás, csapkodás, egymás szidása, gyerek bevonása a vitába, ez nagyon megviseli a kicsiket. A rossz házasságok, amelyekből a „gyerek miatt” nem akar kilépni az egyik fél, hasonló károkat okozhatnak a lelkükben, ezért sokszor később, ha mégis elválik a pár, akkor a gyerekek még meg is könnyebbülhetnek. A hangos harcok mellett azonban a másik véglet, a hallgatás is nagyon káros, muszáj elmagyarázni a maga szintjén egy kisgyereknek is, hogy mi zajlik éppen, mi fog történni és biztosítani kell őt mindkét szülő változatlan szeretetéről.

A kisgyerekek nagyon alkalmazkodóak tudnak lenni, ugyanakkor nagyon fontos, hogy biztonságban érezhessék magukat és véletlenül se gondolják azt, hogy a válás miattuk következett be, ők tettek valami rosszat és ezért az egyik szülő már nem akar velük élni. Meg kell értetni velük, hogy erről nincs szó, ez kulcsfontosságú. Fogadjuk el, hogy a gyerek szereti azt, akit mi lehet, hogy egy kanál vízben meg tudnánk fojtani jelenleg, hiszen ő ugyanúgy a szülője, mint mi. Ha megpróbáljuk befeketíteni előtte az ex-et, azzal nem csak fájdalmat okozunk neki, de hosszútávon mi is elvesztjük a bizalmát és akár a tiszteletét is. Ha nem bírunk higgadtan, objektíven megnyilvánulni a másik szülővel kapcsolatban, akkor inkább ne mondjunk semmit róla, az is jobb, mint a szidalmazás. Ha a gyerekneveléssel kapcsolatban problémánk van, azt a volt társsal tisztázzuk, a gyereknek ehhez nincs köze!

Fogadjuk el, hogy a gyerek szereti azt, akit mi lehet, hogy egy kanál vízben meg tudnánk fojtani jelenleg, hiszen ő ugyanúgy a szülője, mint mi.

Sok családban az apa háttérbe szorul, főleg, ha olyan nő mellett él, aki szinte összenő a gyerekével és ezzel tudatosan vagy akaratlanul, de kizárja az apát a család és gyerek életéből. Amíg a gyerek kicsi, addig még gyakoribb ez a jelenség, holott a szoptatáson kívül egy férfi ugyanúgy el tudja látni a gyerek körüli feladatokat, mint egy nő. A válással járó új helyzet pozitívuma, hogy sok apa ilyenkor tud igazán közel kerülni a gyerekéhez, hiszen bár kevesebbet látják egymást, de az együtt töltött idő minőségi idővé válik, így a kapcsolatuk értékesebbé is alakulhat, mint a korábbi felállásban volt.

<h3>Véleménye van? Mondja el!</h3>

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?