Feleségem beadta a válókeresetet, de én jelenleg nem akarok válni. Mi történik, ha nem veszek részt az első tárgyaláson? Kimondhatja a bíróság a válást? Dönthetnek-e már ekkor a közös lakáshasználatban?

Válasz:

Ha az alperes nem jelenik meg az első tárgyaláson, a felperes (jelen esetben a feleség) kérelmére a tárgyalást a bíróság ebben az esetben is megtarthatja. Ha van közös kiskorú gyermekük, akkor ezen a tárgyaláson egészen biztosan nem mondhatják ki a válást, kiskorú gyermek esetében minimum 2 tárgyalásra van szükség. Ha nincs kiskorú, de az alperes nincs jelen, akkor is az a gyakorlat, hogy kitűznek még egy tárgyalást.

Azonban ha a második tárgyaláson sem jelenik meg az alperes, akkor már nincs kizárva az ítélethozatal. Vagyis a távolmaradással nem akadályozható meg a végtelenségig a válás, és ilyenkor a lakáshasználatról is döntenie kell a bíróságnak.

Válaszadó:

A választ dr. Vágvölgyi Ágnes válóperes ügyvéd adta.

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?