Elváltam, 50%-50%-ban közös tulajdonú ingatlanunkban maradt az exfeleségem a két kiskorú gyermekünkkel. A vagyonmegosztási megállapodásban szeretné megváltani az ingatlan értékének rám eső részét. Azonban az ingatlan értékének rám eső része után azonban véleménye szerint nem jár nekem 50%, mert szerinte le kell vonni gyermekenként 10 százalékot. Érdeklődöm, létezik-e valóban ilyen joggyakorlat?

Kiskorú gyermekek lakhatási joga

A perben történő vagyonmegosztás körében valóban figyelembe szokták venni a közös kiskorú gyermekek lakhatási jogát, amellyel csökkenhet a megváltási ár.

Nincs konkrét jogszabály

Nincs rá leírt, konkrét törvényszöveg vagy bírósági gyakorlat, hogy mikor, mekkora értékben veszik figyelembe. Ez a bíróság mérlegelésétől függ. Az eset körülményeitől függ: például gyermekek életkora, ingatlan adottságai, az adott ingatlan-e az egyetlen ingatlan, ahol a gyermekek lakhatása biztosított, a bontóperben milyen megállapodás vagy döntés született.

Peren kívüli egyezségnél a felek szabadon határozzák meg, hogy mit tartanak méltányosnak.
Az Ön javára a többlethasználati díj, ami esetleg figyelembe vehető. Tehát, hogy a volt felesége használta illetve használja jelenleg is az Ön tulajdoni hányadát az elmúlt időszakban.

Válaszadó:

A választ dr. Turek Zoltán válóperes ügyvéd adta.

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?