Saját névre vásároltam lakást 2010-ben. 2013-ban házasodtunk össze feleségemmel, most folyamatban van a válás. Ebben az esetben is a lakás 50%-a a feleségemet illeti?

Válasz:

Amennyiben élettársak sem voltak a lakás vásárlásakor, úgy a lakás az Ön különvagyonába tartozik, tehát nem közös vagyon, tehát a lakás tulajdonosa egyedül Ön.
Ha élettársak voltak a lakás vásárlásakor, akkor elképzelhető valamilyen tulajdoni igény támasztása a feleség részéről (alapvetően a közrehatása arányában). Azt fontos hangsúlyozni, hogy az „együtt járás”, a párkapcsolat, szeretői viszony nem élettársi kapcsolat, ahhoz a gazdasági egybefonódás, az együttgazdálkodás is szükséges (pl. az élettársi kapcsolat esetleges közjegyzői okiratba foglalása ezt alátámasztaná) hozzá.
Ettől függetlenül a bontóperben megegyezéses eljárásban kötelezően, egyébként is nagyon valószínűen (gyakorlatilag biztosan) felmerül az utolsó közösen lakott lakás használata, esetleg annak megosztása kérdése.

Természetesen az online kérdésre adott véleményezés az ügy lényeges körülményei ismerete hiányában nem alkalmasak másra, mint egy-egy szempont felvetésére, ezért erősen javasoljuk, hogy jelen választ is csak gondolatébresztőnek tekintse, s bármely konkrét lépésre konkrét jogi-szakmai (pl. ügyvédi) támogatás mellett határozza el magát.

Válaszadó:

A választ dr. Tiba Zsolt válóperes ügyvéd adta.

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?