3 hete adtam be a válópert, még az első tárgyalás sincs kitűzve. Szeretnék hitelt felvenni, hogy új otthont vehessek. A bankban azt mondták, hogy vagyonmegosztási megállapodás és beadott válókereset szükséges a hitelhez, hogy csak az én nevemen legyen a hitel, a lakás. Sajnos, vagyonmegosztási megállapodás még nincs, s a jelenlegi helyzet az, hogy el fog húzódni az ügy.

Hogy tudok hitelt felvenni, ha még tart a válóper?

Válasz:

A vagyon elkülönítés szerződéssel bármikor rendezhető, még a házasság fennállása alatt is.
A bíróság a vagyonmegosztás kérdésében csak a bontóper után, vagy annak második szakaszában dönt. Ehhez kellene tudni, hogy mi a tényállás a bontóperben. Lehet az első szakasz 1 tárgyalás és több év is.
A vagyonmegosztást szerződéssel ügyvéd előtt éri meg rendezni. A bíróság előtti rendezés esetén átlagosan a vagyon 10%-át felemészti a pereskedés költsége.

A hitelintézetek több fajta hitelt kínálnak. Érdemes lehet ezt is megfontolni. Érdemes lehet több hitelintézetet is megkeresni. Ha nagyobb hitel összeget kíván felvenni a kérdező és nincs egyezség legalább néhány kérdésben a felek között, akkor valószínűleg 1-2 évig akadályba fog ütközni a hitel felvétel.

Ha a külön élés és a házassági vagyonközösség megszűnése igazolható, akkor tud úgy már ingatlant venni a kérdező, hogy annak fele ne legyen a feleségé.
A vagyonközösség megszűnése és megosztása két különböző jogi fogalom.

A kérdésre egyértelmű választ személyes konzultáció után lehet adni.

Válaszadó:

A választ dr. Turek Zoltán válóperes ügyvéd adta.

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?