Esküvői meghívó, dekoráció, ruhapróba, házassági szerződés? Hiába a sok viharos válás lépten-nyomon, még mindig nagyon sokan tartanak attól, hogy mielőtt összekötik az életüket, papíron előre tisztázzák, ki mit visz majd a vagyonból, ha véget ér a kapcsolat.

Írta: Benedek Róza

Különösen hasznos lehet a házassági szerződés megkötése azokban az esetekben, amikor a két fél jelentősen különböző anyagi háttérrel kerül a kapcsolatba.

A kezdeti rózsaszín ködben, a pár életének nagy napjára készülve nem csak szükségtelennek, de legtöbbször kínosnak is tűnik egy jövőbeni válás békés előkészítéséről egyeztetni. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy azok a nők és férfiak, akik a bíróságon később egymás torkának esnek és bosszúvágytól forrva a legjelentéktelenebb tárgy birtoklásán is napokig huzakodnak, egykor valószínűleg ugyanúgy lelkesen és önzetlen szeretettel a szívükben készültek az esküvőjükre. Az eltelt idő, a felgyülemlett sérelmek, váratlan tettek azonban mindent megváltoztathatnak és eljöhet a nap, amikor megbánjuk, hogy annak idején nem szántuk rá magunkat erre a talán kissé kellemetlen, de annál hasznosabb lépésre.

Különösen hasznos lehet a házassági szerződés megkötése azokban az esetekben, amikor a két fél jelentősen különböző anyagi háttérrel kerül a kapcsolatba, született már gyereke egy előző kapcsolatból (is), saját vállalkozása van, vagy esetleg adóssággal rendelkezik, illetve hitelt készül felvenni. Ez utóbbiról sokan elfeledkeznek, hiszen a házasság alatt nem csak a vagyon, de a tartozások is közössé válnak, ha erről másképp’ nem rendelkeznek a felek, pedig igen kellemetlen egy válás után még az ex tartozásait is törleszteni akár éveken át, ha úgy hozza a helyzet.

Fontos tudni, hogy házassági vagyonjogi szerződést a házasság megkötése után is, bármikor lehet kötni, vagy a meglévő szerződésen újítani, változtatni, sőt, élettársi kapcsolatban élőknek is lehetőségük van szerződésbe foglalni, hogy egy szakítás esetén ki, mit vihet majd. A szerződés érvényességéhez azonban feltétlenül szükséges annak közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalása.

Házassági vagyonjogi szerződést a házasság megkötése után is, bármikor lehet kötni, azonban feltétlenül szükséges annak közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalása.

Magyarországon a többség még mindig nem rendelkezik ezzel a válást jelentősen megkönnyítő dokumentummal, pedig egyre inkább kitolódik azasságkötés időpontja. Így azonban ritkul azon eseteknek a száma, amikor egy pár szinte gyerekként összekerül és közösen építkeznek a nulláról anyagilag, ezáltal viszont egyre bonyolultabbá válik kibogozni és főleg bizonyítani, hogy kinek mi jár váláskor. Aki annak idején elmulasztott házassági szerződést kötni és láthatóan viharos válás elé néz, annak a saját érdekében minél hamarabb javasolt, hogy keressen egy olyan ügyvédet, aki a segítségére lesz abban, hogy időben tisztázni lehessen, mi az, ami őt jogosan megilleti.

<h3>Véleménye van? Mondja el!</h3>

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?