December közepén már minden az ünnepek körül forog, mézeskalács illat, család, béke, szeretet. Vagy inkább rémálom? A január a válóperes ügyvédek egyik legsűrűbb hónapja, sokan ilyenkor döntenek úgy, hogy jövőre most már tényleg gyomorgörcsmentes ünnepekre vágynak, ezért lépni kell.

Írta: Benedek Róza

A reklámokból már novembertől özönlenek az idilli képek a tökéletes családokkal, csinos anyuka, helyes apuka, két csodaszép, illedelmes gyermek (egy fiú, egy lány), jó karban lévő, szelíd, nevetős nagymamák és nagypapák, sok ajándék és felhőtlen boldogság, hiszen végre együtt lehet napokon át az egész család. Van azonban egy másik kép, amit a reklámok nem mutatnak, az olyan otthonokat, ahol éppen a házasság kritikus szakaszában vergődnek a párok és az ünnepek igazi rémképként fenyegetnek.

Fokozódik a stressz

Mindegy, hogy boldog-e egy pár vagy sem, az ünnepeket megelőző időszak a legtöbb ember számára sok stresszel jár, vásárlás, nagytakarítás, a rokonlátogatások összehangolása, az ünnepi menü, a vendégségek előkészületei, stb.. Ezeket a stresszhelyzeteket jól működő kapcsolatokban könnyebb kezelni, főleg, ha a feladatok megoldása, megosztása a cél, nem pedig a kitolás a másikkal, bebizonyítása annak, hogy a másik mindenre alkalmatlan. Ezek a hetek sorra alkalmat adnak arra, hogy össze lehessen veszni a vásárolt szaloncukor ízének kiválasztásától kezdve a karácsonyfa felállítási módján át, mindenen. Ha ezek megszokott, szinte hagyománnyá vált, a végén összekacsintós csatározások, akkor nincs nagy gond, de ha még a vacsoránál is gombóc van a gyomrunkban, akkor érdemes elgondolkozni, hogy csak az ünnepekhez kapcsolódóan, vagy más téren sem tudjuk-e kezelni a kihívásokat közösen…

Anyagiak

Karácsony előtt minden háztartásban megszaporodnak a kiadások és az egyik legnagyobb konfliktusforrás mindig a pénz. Milyen értékű ajándékot kapjanak a gyerekek, a rokonok, vagy milyen szinten ajándékozza meg egymást a pár? Egy láthatóan gondosan kiválasztott, de nem elég drága ajándék leszólása például életre szóló sérelmet jelenthet az ajándékozó számára, akár lehet az a bizonyos utolsó csepp is a pohárban, ami miatt januárban az első út a válóperes ügyvéd irodájába vezet.

Idő, idő, idő

Egy kellemes légkörű házasságban a párok alig várják, hogy az ünnepek alatt kicsit kiszakadjanak a mókuskerékből és végre együtt lehessenek. Közös készülődés, főzőcskézés, fadíszítés, beszélgetések, programok, összebújás otthon a kanapén, napokon át. Ezzel szemben azok, akiknek a munkahely jelenti a legfőbb búvóhelyet a házastársuk elől, kétségbeesve fogadják, ha esetleg még plusz szabadnapokat is kivetetnek velük év végén vagy amikor rájönnek, hogy nem hogy túlórázni nem tudnak majd, hanem az egész napot, napokat otthon kell tölteniük. A hétköznapokban könnyű átvészelni egy-egy hetet is akár úgy, hogy az egész napos munka után ilyen-olyan ürüggyel még kikerülhető az idegeket borzoló házastárssal való találkozás, túlórák, edzés, korai fekvés, hazavitt munka, stb., de ilyenkor nincs menekvés. Sokaknak akár négy-öt teljesen együtt töltött nap is elég

ahhoz, hogy rájöjjenek, ha így kell majd eltelnie a nyugdíjas éveik minden egyes napjának, akkor biztosan meg fognak bolondulni, ezért inkább véget vetnek a halódó házasságnak.

Rokonok

Karácsonykor rendszerint összeül a tágabb család is, ott van az anyós, após, testvér, mindenki. Van, akinek a jó viszony okán ez egy plusz öröm, de van, aki ettől a gondolattól legszívesebben azonnal menekülőre fogná. Sokszor a házastárs viselkedésén is sokat ront a szülei jelenléte, az egyfolytában a vejét piszkáló anyós a lányában is felerősítheti a férjét egzecírozó házisárkányt és a feleségek is kikészülhetnek a nonstop őket kritizáló, a férj kisgyermeki énjét előhozó anyósok jelenlététől. Akinek az ünnepek alatt mindenki csak a vérét szívja, könnyen eljuthat odáig, hogy tegyen is azért, hogy jövőre már másik célpontot kelljen keresnie az egész famíliának.

ahhoz, hogy rájöjjenek, ha így kell majd eltelnie a nyugdíjas éveik minden egyes napjának, akkor biztosan meg fognak bolondulni, ezért inkább véget vetnek a halódó házasságnak.

Új év, új élet

Ha a karácsonyi hercehurca közepette nem is, de amikor mindez lecseng és közeledik az új év, legtöbben, ha csak pár percre is, de elgondolkoznak. Azon, ami mögöttük van és azon, ami előttük, az életről, amire vágynak, és amit szeretnének megvalósítani és a tettekről, amelyekre szükség van ahhoz, hogy boldogok legyenek, főleg, ha éppen nem érzik magukat annak. Amikor lehetőség nyílik kicsit befelé fordulni, akkor a jobb jövő reményében sokáig halogatott döntések születhetnek meg.

<h3>Véleménye van? Mondja el!</h3>

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?