David A. Sbarra (Ph.D) klinikai pszichológus 10 perces előadása mindenki számára értékes, aki a válás során elvesztette az érzelmi biztonságát. Előadását a TEDx konferencián 2012-ben „Túlélni a válást” címmel adta elő.

Pszichológiai kutatások igazolják, hogy három pilléren nyugszik az önbecsülés:

1. Amikor önmagunkkal együttérzőek vagyunk, amikor kedvesek vagyunk magunkkal, amikor időt hagyunk magunknak feldolgozni az eseményeket.
2. Amikor nem korbácsoljuk többé önmagunkat, hanem megbocsátunk a saját hibáinkért saját magunknak.
3. Amikor engedjük, hogy az érzelmeink felszínre törjenek és nem engedjük hogy mélyebb fájdalom-árkokat vájjanak belénk.

Ilyenkor kialakul bennünk az érzék, hogy a velünk megtörténő eseményeket általában, az emberség szintjén vizsgáljuk, és nem fetrengünk többé keservesen. Amint megtanuljuk nem-megszemélyesíteni a fájdalmunkat, hanem nagyobb, univerzálisabb képben egy emberi élményként megfigyelni, megszilárdítjuk az önbecsülésünket.

Hiszen nem Ön az egyetlen ember, aki válik, de nem is az első vagy az utolsó.

Ahogy az eső sem eshet mindig – a régiek mondása szerint – az Ön élete is helyreáll. A legszebb az egészben, hogy az önbecsülés tanulható. Egy sor módszer áll rendelkezésre, hogy a fájdalmas köteleket lerázzuk amik visszatartanak az új kapcsolatoktól és közösségi élményektől – vagy hogy a gyerekeinkhez tudjunk fordulni mosolyogva.

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?