Ki gondolná az esküvői torta közös felvágása közben, hogy ugyanezzel az emberrel évekkel később már egy levegőt szívni is embert próbáló kihívás lesz? Hogy a jövő tervezése hamarosan kimerül majd abban, hogy miként tegyünk a lehető legtöbbször keresztbe a másiknak még mielőtt végleg elválunk?

Írta: Benedek Róza

A házassákötés mindig két ember közös akaratából jön létre. A válás azonban a legritkábban két ember közös akarata. Sőt, a meseszerű közös megegyezés olyan, mint a fehér holló.
Találkozik egymással a férfi és a nő, megszeretik egymást, összekötik az életüket, gyerekeik születnek, boldog családként élik az életüket, aztán amikor egyszer csak mindketten felismerik, hogy már nem is olyan boldog ez a család, mosolyogva leülnek és megbeszélik, hogy hogyan tovább, majd illedelmesen búcsút vesznek egymástól a vagyon és a gyermekekkel töltött idő igazságos elosztását követően. Így nézne ki egy pár útja a megismerkedéstől a válásig a mesében, de a valóságban ez a történet egészen máshogy fest, legalábbis a vége biztosan.
Egy házasság lezárása – függetlenül attól, hogy a pár mindkét tagja vagy csak az egyikük mit nevez meg végső okként – hosszú ideje fennálló megoldatlan problémák következménye. Ha eddig a pontig ki nem mondott konfliktusokkal tűzdelt, ámde a felszínen békésnek, csendesnek tűnő kapcsolat is volt az övék, a válás felmerülésével szinte biztos, hogy teret kapnak a régóta elfojtott indulatok, főleg, amikor a gyerekek vagy a vagyon sorsa kerül terítékre. Az ezt megelőzően is állandó vitáktól hangos házasságban pedig ilyenkor a nézeteltérések végképp csúcspontra jutnak. A memória versenyében, avagy az „azért jutottunk ide, mert Te ekkor és ekkor ezt tetted, igen, de ez azért volt, mert te előtte ilyen és ilyen voltál” soha véget nem érő szócsatában könnyen el lehet jutni odáig, hogy a másik már a második randevún is a világ legszörnyűbb embereként viselkedett, és az egyetlen dolog, amiben egyet tud érteni az egykori boldog pár, hogy ez a házasság volt életük legrosszabb döntése.
Azonban ha mindkét fél szerint a másik a hibás mindenben, akkor kizárt, hogy bármelyikük is engedjen az álláspontjából azt illetően, hogy mi legyen a közös otthonnal, a gyerekekkel, a tartásdíjjal, a megtakarítással, az autóval vagy a berendezési tárgyakkal. A non-stop huzakodás viszont mindent felemészt egy idő után, az idegrendszert elsőként, de szép lassan az összes szabadidőt és pénzt is. Egy hosszan elhúzódó válás időigényes és költséges, amellett, hogy a továbblépést is erősen gátolja, ha évekkel a szakítás után is azon jár az eszünk, hogy mivel tegyünk keresztbe a másiknak és hogyan harcoljunk a nászajándékba kapott étkészletért csakazértis.
A non-stop huzakodás viszont mindent felemészt egy idő után, az idegrendszert elsőként, de szép lassan az összes szabadidőt és pénzt is.
Van az a pont, amikor két ember, mindegy, hogy hány éven keresztül volt egymás életének a része és társa, szinte bebetonozza magát a saját álláspontjába és képtelen bármilyen irányba elmozdulni onnan. Ilyenkor értékelődik fel igazán a válás lebonyolításában segítséget nyújtó szakemberek szerepe, akiknek, mint a helyzet külső szemlélőinek a támogatásával még egy ilyen reménytelennek tűnő szituációból is megtalálhatjuk a kiutat anélkül, hogy mi távoznánk belőle vesztesként.
<h3>Véleménye van? Mondja el!</h3>

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?