A válás számos csapdával járhat, és ezek közt vannak olyanok, amelyekbe jellemzően inkább a férfiak sétálnak bele vagy éppen rájuk nézve még rosszabb következményekkel járhat bizonyos hibák elkövetése. Nézzük, melyek lehetnek ezek!

Írta: Benedek Róza

Nem hisszük el, hogy tényleg válni akar
Ahány ház, annyi szokás: vannak olyan párok, akik a legkisebb konfliktusnál is válással fenyegetőznek dühükben, de ahol nem napi szinten elhangzó mondat az „El akarok válni!” ott, ha egyik nap mégis ezzel fogadja hites urát a feleség, akkor érdemes komolyan venni a szavait. Elképzelhető, hogy nem gondolja komolyan, de ha igen, akkor lehet, hogy már ügyvéddel is konzultált a jövőbeni teendőkről, így lépéselőnyben van, amit azonnal be kell hozni, tehát ugyanez a teendő a férj részéről is, főleg, ha a házasság már amúgy is érezhetően a vége felé tart. Figyeljünk oda a másikra, így látni fogjuk, hogy komolyan gondolja-e amit mond. Ez akkor is fontos, ha meg akarjuk menteni a házasságot és akkor is, ha minél előnyösebb válást szeretnénk.
Jó lesz az első ügyvéd, aki szembejön
Az ügyvéd személyén rengeteg múlik a válási folyamat során, az ember egész további életére hatással bíró dolgok dőlnek el ilyenkor, ezért a jó szakember elengedhetetlen. A szakmai kvalitásokon túl fontos a személyes szimpátia is, hiszen olyan emberre van szükség, aki előtt őszintén el lehet mondani minden lényeges információt, és akiről úgy érezzük, hogy maximálisan támogatja az elképzeléseinket és összhangban van a habitusunkkal. A jó ügyvéd nem olcsó, ugyanakkor ha azt érezzük, hogy felesleges harcokba kényszerít, vélhetően csak a végén számunkra igen magas költségekkel járó válás érdekében, akkor azonnal váltsunk egy olyanra, aki ésszerűen kezeli a helyzetet.
Hirtelen felindulásból költözés
Elsőre, főleg indulatoktól forrva jó ötletnek tűnhet otthagyni csapot-papot és végre elkezdeni nyugalomban élni, ha már úgyis válásra kerül a sor, de semmiképpen nem célszerű azelőtt kiköltözni a közös ingatlanból, mielőtt egy ügyvéd tanácsait kikértük volna ezzel kapcsolatban, mert később a meggondolatlan kapkodásból még adódhatnak problémák.
Mindenkit meghallgatni
Egy válás a baráti társaságban vagy a családban, mindig kiváló témát szolgáltat a társaságnak, az érintett háta mögött úgy, mint szemtől szemben kéretlen tanácsokat zúdítva az amúgy is esetleg némileg összezavarodott emberre. Aki már átesett egy válási folyamaton, annak a tanácsa sok esetben akár hasznos is lehet, de a kéretlenül véleményt formálókat nyugodtan figyelmeztessük arra, hogy ne forszírozzák a témát. Ha bizalmat szavaztunk az ügyvédünknek, akkor elsősorban az ő szava számítson, amiben pedig elbizonytalanodunk, azt kérdezzük meg inkább tőle!
Mindent a békéért
Sok férfi fél kiállni a jogaiért a leendő feleséggel szemben, mert attól tart, hogy ez esetben később megtorlásra számíthat, elsősorban a gyerekekkel, például a láthatási idővel kapcsolatban. Alapvetően valóban érdemes a békés megegyezést kitűzni célként, de nem szabad mindenbe beleegyezni félelemből. Az apának joga van a gyerekekkel töltött időhöz, amit a bíróság ítélete szabályoz majd, az anya nem fenyegetőzhet azzal, hogy ha nem az ő akarata szerint mennek a dolgok, akkor volt házastársa nem láthatja majd a gyerekeit. Ilyen kiélezett helyzetekben még fontosabb a válóperes ügyvéd tanácsait követni, hiszen ő kívülállóként valószínűleg sokkal jobban átlátja a helyzetet és érzelmileg sem érintett.
<h3>Véleménye van? Mondja el!</h3>

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?