Szeretnék érdeklődni hogy mik lehetnek a következményei egy csok-os válásnak?Amit tudni kell mi egy úgy nevezett mozaik család vagyunk, a páromnak 2 gyermeke van az első házasságából ill. van egy közös gyermekünk. A háztartásunk fenntartása az én jövedelmemből történik!Mivel a válás lehetősége az utóbbi időben felmerült ezért szeretnék, egyenlőre tájékozódási szinten értesülni egy esetleges válás következményeiről!

 

Válasz:

Ha válás esetén a házastársak a bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom (a szerződés megkötését követő 10 év) idején elidegenítik lakásukat, akkor a CSOK-ot késedelmi kamattal növelten kell visszafizetniük a CSOK r. 50. § (1) a) pontja értelmében. Fontos tudni, hogy ezt a kormányhivatalnak be kell jelenteni.

Ha a házasság felbontása esetén a CSOK igénybevételével megvásárolt lakás tulajdonjogát az egyik fél a másiktól megszerzi, és a házasságot felbontó, azt érvénytelenné nyilvánító jogerős bírósági határozat alapján – a nagykorúvá vált gyermek kivételével – valamennyi gyermek lakóhelye – akikre tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vették – a lakás tulajdonjogát megszerző félnél marad, akkor a másik félnek nem kell visszafizetnie a rá eső CSOK összegét (CSOK. r. 51. § (3) bek).

Összegezve, ha valamelyik félnél fog maradni a lakás és a gyermekek lakóhelye is az marad, akkor nem kell visszafizetni, egyébként vissza kell.

Válaszadó:

A választ dr. Turek Zoltán válóperes ügyvéd adta.

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?