Magyar állampolgár vagyok, elefántcsontparton kötöttem házasságot, elefántcsontparton állampolgárral. Spanyolországban éltünk közösen két gyerek született.
2017 óta külön élünk, én másik országban, ő gyerekekkel Spanyolországban. Próbáltam válni spanyol bíróságon, ahol elutasították a kérelmem, mivel náluk a házasság nincs regisztrálva.
Hogy tudnék elválni mihamarabb?

 

Válasz:

Ahhoz, hogy magyar bíróság felbontsa a házasságát, szükséges, hogy a házasságát Magyarországon is anyakönyvezzék. Továbbá, a gyermekek születésének hazai anyakönyvezését is kérnie kell (ha a gyermekek kiskorúak, tehát 18 éven aluliak, illetve akkor is, ha nagykorúak, de nappali tagozaton továbbtanulnak) Ezt az ún. hazai anyakönyvezést a Kormányhivatalok több elérhetőségén is kérhető. Erről részletes tájékoztatást a következő linken talál: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/hirek/allampolgarsag-honositas-anyakonyvezes-nevvaltoztatas

A magyar hatóság által kiállított házassági anyakönyvi kivonat és a kiskorú, illetve a továbbtanuló nagykorú gyermekek születési anyakönyvi kivonata birtokában kérhető a házasság felbontása magyar bíróság előtt.

Természetesen az online kérdésre adott véleményezés az ügy lényeges körülményei ismerete hiányában nem alkalmas másra, mint egy-egy szempont felvetésére, ezért erősen javasoljuk, hogy jelen választ is csak gondolatébresztőnek tekintse, s bármely konkrét lépésre konkrét jogi-szakmai (pl. ügyvédi) támogatás mellett határozza el magát.”

Válaszadó:

A választ dr. Tiba Zsolt válóperes ügyvéd adta.

Válóperes ügyvéd férfiaknak Budapesten

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?