A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) sok család számára jelentett jelentős anyagi támogatást az otthonteremtésben. Azonban, ha a házasság zátonyra fut, a válás folyamata és a CSOK visszafizetési kötelezettségei is bonyolultabbá válhatnak. Egy szakértő segítségével utánajártunk, milyen következményekkel kell számolni válás esetén, és hogyan lehet a lehető legkisebb anyagi veszteséggel megoldani a helyzetet.

Mi az a CSOK – röviden

A CSOK egy államilag támogatott program, amely célja a családok otthonteremtésének elősegítése. A támogatás mértéke függ a gyermekek számától és az ingatlan típusától, és a támogatás igénybevételekor szigorú feltételeknek kell megfelelni. A kedvezmény vissza nem térítendő támogatást jelent, amennyiben a szerződésben foglaltakat teljesítik, azonban bizonyos esetekben, például váláskor, a támogatás visszafizetése is felmerülhet.

Válás és a CSOK visszafizetése

Ha a házastársak válása során az ingatlan elidegenítésre kerül a szerződés megkötését követő tíz éven belül, a CSOK-ot késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni. Ez a CSOK rendelet 50. § (1) a) pontja alapján történik. A kormányhivatalt minden esetben értesíteni kell a változásról.

Mi történik az ingatlan tulajdonjogával váláskor?

A válás során az ingatlan tulajdonjoga és a gyermekek lakóhelye kiemelten fontos kérdés. Ha a bírósági határozat alapján az egyik fél megszerzi az ingatlan tulajdonjogát, és a közös gyermekek is ott maradnak, akkor a másik félnek nem kell visszafizetnie a CSOK rá eső részét. Ez a CSOK rendelet 51. § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően működik.

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek. Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?

A válóper – vagy hivatalos nevén bontóper – során az apák, a férjek, a férfiak érdekeit a bírói gyakorlat olykor hátrányosan kezeli. Vitás esetben a válás során a gyerekeket nevelő feleség javára döntenek számos olyan helyzetben is, amelyben a férjnek van előnye. A válás azonban nem feltétlenül zárul azzal, hogy Ön mindent elveszít.

Az Ön képviseletében az ügyvéd – a hatályos jogszabályok alapján – olyan megegyezésre törekszik a feleségével vagy annak jogi képviselőjével, amely biztosítja az Ön számára a megfelelő jogokat és nem terheli Önt a szükséges és elégségesnél több kötelezettséggel. Eredménye: peren kívüli megállapodás, amely a válás alapjaként szolgál.

Ügyvédi tanácsok válás esetére

Fontos, hogy a válás előtt állók időben tájékozódjanak a CSOK-kal kapcsolatos jogi kötelezettségeikről.

„Ha az ingatlan a válás során az egyik félhez kerül, és a gyermekek is ott maradnak, akkor elkerülhető a CSOK visszafizetése. Azonban az ingatlan eladása esetén a teljes támogatást vissza kell fizetni, mégpedig késedelmi kamattal növelten. Ezért érdemes minden döntést alaposan megfontolni,” mondja a szakértő.

 

A válás bonyolult és érzelmileg megterhelő folyamat, különösen akkor, ha közös gyermekek és CSOK-kal támogatott ingatlan is érintett. A megfelelő jogi tájékozottság és szakértői segítség elengedhetetlen annak érdekében, hogy a válás minél kisebb anyagi teherrel járjon. A CSOK-kal kapcsolatos visszafizetési kötelezettségek elkerülése érdekében fontos, hogy a felek jól informáltak legyenek és időben konzultáljanak jogi szakértővel.

Kérjen szakértő segítséget most! Válóperes Ügyvéd Férfiaknak Budapesten 

Férjek és apák védelmében

Ha elkerülhető a válás, akkor tegyen meg mindent ennek érdekében. Ha nem, akkor készüljön fel rá úgy, hogy az a legkisebb kárt okozza a gyerekek fejlődésében, és ne vehessék el azt, ami fontos Önnek.

Miért veszítené el a gyerekeit, a vagyonát és az önbecsülését csak azért, mert nem működik a házassága?